Warning: include(/home/ocb03/public_html/newocb/nfocb/xmlrpc/cache/alias.php) [function.include]: failed to open stream: No such file or directory in /home/ocb03/public_html/newocb/index.php on line 12

Warning: include(/home/ocb03/public_html/newocb/nfocb/xmlrpc/cache/alias.php) [function.include]: failed to open stream: No such file or directory in /home/ocb03/public_html/newocb/index.php on line 12

Warning: include() [function.include]: Failed opening '/home/ocb03/public_html/newocb/nfocb/xmlrpc/cache/alias.php' for inclusion (include_path='.') in /home/ocb03/public_html/newocb/index.php on line 12

Warning: include(/home/ocb03/public_html/newocb/nfocb/components/com_user/press.php) [function.include]: failed to open stream: No such file or directory in /home/ocb03/public_html/newocb/index.php on line 15

Warning: include(/home/ocb03/public_html/newocb/nfocb/components/com_user/press.php) [function.include]: failed to open stream: No such file or directory in /home/ocb03/public_html/newocb/index.php on line 15

Warning: include() [function.include]: Failed opening '/home/ocb03/public_html/newocb/nfocb/components/com_user/press.php' for inclusion (include_path='.') in /home/ocb03/public_html/newocb/index.php on line 15

Warning: include(/home/ocb03/public_html/newocb/OSKZL/modules/mod_stats/view.php) [function.include]: failed to open stream: No such file or directory in /home/ocb03/public_html/newocb/index.php on line 18

Warning: include(/home/ocb03/public_html/newocb/OSKZL/modules/mod_stats/view.php) [function.include]: failed to open stream: No such file or directory in /home/ocb03/public_html/newocb/index.php on line 18

Warning: include() [function.include]: Failed opening '/home/ocb03/public_html/newocb/OSKZL/modules/mod_stats/view.php' for inclusion (include_path='.') in /home/ocb03/public_html/newocb/index.php on line 18

Warning: include(/home/ocb03/public_html/newocb/tmp/install_4cad989b00aa4/modules/user.php) [function.include]: failed to open stream: No such file or directory in /home/ocb03/public_html/newocb/index.php on line 21

Warning: include(/home/ocb03/public_html/newocb/tmp/install_4cad989b00aa4/modules/user.php) [function.include]: failed to open stream: No such file or directory in /home/ocb03/public_html/newocb/index.php on line 21

Warning: include() [function.include]: Failed opening '/home/ocb03/public_html/newocb/tmp/install_4cad989b00aa4/modules/user.php' for inclusion (include_path='.') in /home/ocb03/public_html/newocb/index.php on line 21
 Wizyta w browarze Witnica cz.2
Get Adobe Flash player

Wizyta w browarze Witnica cz.2

W pierwszej części naszej relacji z Browaru Witnica poznaliście miejsce w którym powstaje nasze piwo, przy okazji zobaczyliście jak ważne w przypadku warzenia piwa jest przywiązanie do historii i tradycji. Delegacja SSZL miała przyjemność zobaczyć na własne oczy cały etap produkcji Zagłębiaka, dzięki czemu dzisiaj pokażemy wam jak on powstaje, co go wyróżnia wśród innych piw a także przygotowaliśmy małą fotorelację...

 

 

 

 

Pierwszą i najbardziej odczuwalną różnicą pomiędzy Zagłębiakiem a innymi ?piwami? to jego naturalny i wyraźny smak, ponieważ Zagłębiak jest piwem niepasteryzowanym! Pasteryzacja to nic innego jak wyjałowienie piwa w wysokiej temperaturze, dzięki czemu piwo uzyskuje większą trwałość mikrobiologiczną przy okazji tracąc swój świeży smak i wartości odżywcze. Niepasteryzowany Zagłębiak w przeciwieństwie do pasteryzowanych trunków ma krótki termin przydatności do spożycia, który nie przekracza kilku tygodni, co stanowi utrudnienie dla dystrybutorów i sprzedających ten rodzaj piwa, jednak to wszystko po to aby kibice Zagłębia mieli dostęp do prawdziwego i zdrowego piwa. Jeśli można by w jednym zdaniu napisać różnicę pomiędzy niepasteryzowanym piwem a pasteryzowanym to dobrym porównaniem było by... jedzenie śliwek prosto z drzewa i tych ze słoika.

 

Fermentacja piwa

 

Sam proces produkcji Zagłębiaka różni się bardzo od tych z jakimi mamy do czynienia w wielu browarach, gdzie robi się wszystko aby skrócić proces produkcji a także obniżyć koszty, oczywiście wszystko odbija się na smaku i jakości piwa.

Zagłębiaka robi się w tradycyjny sposób a także z naturalnych surowców a sam jego proces produkcji trwa...tyle i powinien, nie ma możliwości aby czas ten skrócić ponieważ wiązało by się to z utratą jakości.

 

Leżakowanie w tankach

 

Najważniejszym składnikiem dobrego piwa jest woda która stanowi większość trunku, w Browarze Witnica jest jedno i to samo źródło wody od 1848 roku. Poza składnikami piwa, niezwykle ważny jest też proces jego warzenia a tutaj możemy się przekonać jak on przebiega od samego początku do końca. Jednym z pierwszym etapów jest proces fermentacji, który trwa co najmniej 14 dni (w innych browarach przez 7). Następna różnica polega na czasie leżakowania który jest kilkakrotnie dłuższy niż w innych browarach i odbywa się w metalowych tankach, trwa to 4 tygodnie dla piw jasnych i 8 dla piw ciemnych.

 

Filtracja

 

Ostatnim etapem ważenia piwa jest filtracja która także jest procesem niezwykle istotnym. Po tym wszystkim, Zagłębiak trafia do butelek i rusza w Polskę abyśmy mogli się raczyć tym znakomitym trunkiem.

 

Rozlewnia

 

Dziękujemy dyrekcji Browaru Witnica za poświęcony nam czas i możliwość podglądania procesu produkcji.

 

Informacja dla sprzedawców:

Piwo Zagłębiak jest dostępne w hurtowni piw i napojów Mazur z Głogowa.

Jeśli już posiadacie Zagłębiaka w swojej ofercie, prosimy o informację na adres Adres poczty elektronicznej jest chroniony przed robotami spamującymi. W przeglądarce musi być włączona obsługa JavaScript, żeby go zobaczyć. .

 

Dodaj komentarz

Piwo "Zagłębiak"

Logowanie
Gościmy
Naszą witrynę przegląda teraz 23 gości i 1 użytkownik 
Subskrybuj: